Vőfély vagy ceremóniamester – ó mond, Te kit választanál?

Egy ifjú pár életében amikor eljön a nagy nap, az esküvő napja, szükséges, hogy legyen valaki, aki segít a ceremónia és a lakodalom lebonyolításában, a násznép szórakoztatásában és koordinálásában. Sokak számára azonban már a címben feltett kérdés is magyarázatra szorulhat, hiszen az emberek többsége nem jár napi szinten esküvőre. Felteszem, nincs olyan ember, aki ne hallott volna a vőfélyről, hiszen amióta esküvők vannak, vőfély is van.

Laczkó Péter vőfély

Laczkó Péter személye garantálja az esküvői hagyományokhoz való ragaszkodást, és egy bizonyos stílust már önmagában képvisel, amivel ha azonosulni tud a pár, amikor vőfélyt választ.
Persze lehet, hogy vőfélyről hallván egy népviseletbe öltözött bugris képe jelenik meg előttünk, aki rímekben tálalja a levest és a sültes tálat, mindenféle verseket mond és idióta játékokkal próbálja szórakoztatni a násznépet. Ennek a tévhitnek, illetve a szokások és igények változásának tudható be, hogy a fiatalok gyakran teljes mértékben elzárkóznak vőfély igénybevételétől. Valóban, a klasszikus vőfély szerepe egy vidéki, falusi lagzin nagyjából tényleg ki is merül ennyiben. Megtartja a kikérőt, segít végigvonulni a főúton, bejelenti a következő eseményt, pohárköszöntőt mond, levezényli a holdfény keringőt és persze pajzán vagy alkoholmámorba torkolló játékokat játszat a násznéppel, mindezt úgy, hogy eléggé központi szerepbe helyezi magát.

A vőfélyt inkább falusi környezetben találjuk, a szerepe sok szempontból a vidéki hagyományok őrzése az esküvők világában: mondhatjuk, hogy ő az igazi falusi lagzik szíve. Egy vőfélyt mindig népies viseletben találunk, lásd Laczkó Péter fotóját! Öltözéke díszes mellény, csizma, a kezében szalagokkal díszített vőfélybot és bokrétás kalap. Ehhez a szerephez tradicionálisan sok vizuális elem tartozik.

Laczkó Péter vőfély valóban:

  • verssel kéri el a menyasszonyt a szülőktől a vőlegény részére,
  • népies, de nem közönséges játékokkal szórakoztatja a násznépet,
  • de igény esetén a repertoár részei az ízes, sokszor pajzán versek és
    viccek is.

Mivel lehet kulturáltan is szórakoztatni, ezért ajánljuk Laczkó Péter vőfélyt.
Mindenki azt várja, hogy élete legboldogabb napja legyen az esküvője napja, míg mások lakodalmán egy nagyot akarunk bulizni. Ez mind egyszerűen és jól hangzik, amihez egy nagyobb esküvő alkalmával valóban szükség van az esküvő megszervezésekor és lebonyolításakor egy vőfélyre vagy a ceremóniamesterre.

A ceremóniamester (CM)

Az igények az elmúlt évek során nagyon sokat változtak, ugyanis megjelentek az úgynevezett ceremóniamesterek vagy ceremóniamester nők, akik a mai igényeket és a piaci rést felismerve ideális alternatívát nyújtanak a modern, a falusi hagyományokkal szakító párok részére. Ők nem népviseletben és vőfély bottal a kezükben jönnek hanem öltönyben vagy kosztümben; nem mondanak verseket, nem erőltetik a játékokat, ellenben a háttérben olyan többletmunkát végeznek, amit a klasszikus értelemben vett vőfélyek nem. Összefogják, tájékoztatják és koordinálják a szolgáltatókat és a násznépet, segítenek a fotósnak összeterelni a vendégeket a csoportképhez, kezelik a vendégek problémáit, és mindaddig a háttérbe vonulva figyelik az eseményeket ameddig azt a helyzet másként nem kívánja. Amennyiben valami gond van és nem a tervek szerint alakul, akkor lépnek közbe és igyekeznek a lehető legészrevétlenebbül orvosolni a problémát, vagy csak flottul, gördülékenyen tovább vinni az eseményeket. Azokon az esküvőkön, ahol nincs ilyen személy – mint Laczkó Péter -, a vendégek és szolgáltatók minden problémájukkal az ifjú párt keresik meg, akik így nem tudják felhőtlenül élvezni a saját lagzijukat.

Mik a hasonlóságok?

A két hivatás között sok hasonlóság van. Elsősorban az alap „funkció”, az ok, amiért az esküvőn vannak: mindkettőjük célja az, hogy az esküvő minél kevesebb problémával, minél gördülékenyebben zajlódjon le. Ezzel a házasodó pár válláról veszik le a terheket, hogy ne csak a vendégeknek legyen emlékezetes a nap, de a vőlegény és menyasszony is élvezhesse az életre szóló eseményt. Vőfély vagy ceremóniamester nélkül is hatalmas, kellemes buli kerekedhet, azonban a házasodó
párnak inkább fáradságos, nehéz élménynek marad meg a nagy nap.

Egy jó vőfély, mint pl. Laczkó Péter, de egy jó ceremóniamester is kiváló problémamegoldó képességekkel rendelkezik, jól kezelik a stresszes helyzeteket, amelyek bizony előfordulnak esküvőkön, ahol a jókedv mellett az alkohol és rég nem látott rokonok társasága sokszor konfliktusokhoz vezet. Mindezek mellett pedig jó vezetői képességekkel rendelkeznek: hogyan máshogy tudnának hétről hétre akár több száz embert sikeresen koordinálni? Mivel a ceremóniamester nem közvetlen ismerős, jobban hallgatnak rá a kompromisszumokra kevésbé kész vendégek, és határozottan, de minden körülmények között udvariasan irányítja a vendégsereget. Egy tapasztalt ceremóniamester vagy vőfély – mint Laczkó Péter -,már mindent látott: számukra a meglepetés gyakorlatilag lehetetlen.

Mind a vőfélyek, mind a ceremóniamesterek kommunikációja könnyed, alapvető elvárás a tiszta beszéd, erőteljes és érthető hang, és egyik szakmában sem találunk lámpalázas, nagyobb tömegek előtt bizalmukat vesztő félénk személyeket.

És mik a különbségek?

Mint tudjuk, az ördög a részletekben lakozik. Lássuk a különbségeket a két titulus között. A válasz egyébként egyáltalán nem bonyolult.

Bár sokan azt gondolják, hogy a két hivatás egy és ugyanaz, ez nem ilyen egyszerű. A ceremóniamester egyszerűen szólva egy modern vőfély, azonban NEM egy vőfély a botja és népviseletes ruhája nélkül!
A XXI. század új szokásokat és elvárásokat alakított ki az esküvők területén is.
A mai városi fiataloknak gyakran jobban bejön egy ceremóniamester, aki a modernebb, városi esküvőket vezényli le, és a tevékenységei között erőteljesebben mutatkozik meg az esetleges problémákat megoldó műsorvezető és irányító szerep

Elmondhatjuk, hogy míg sok vőfélynél inkább a klasszikus vizuális közösségi elemekre esik a hangsúly, a ceremóniamesternél a személyre szabott, individuális igények kielégítése az egyik legfontosabb feladat. Míg egy vőfély az esküvők meghatározott, kis közösség (tradicionálisan a falvak) által behatárolt szabályai szerint szervezi meg és bonyolítja le az esküvőt és lakodalmat, a ceremóniamester a fiatal pár minden igényét igyekszik megvalósítani, hogy a násznépnek egy igazán felejthetetlen élményben legyen része. Mindezt úgy teszi, hogy a hagyományos elemek se merüljenek feledésbe, ha ez a kérés: pontosan úgy, ahogy a menyasszony és vőlegény szeretné.

Mielőtt megveszünk egy szolgáltatást (vagy terméket), mindig érdemes meggyőződni arról, hogy pontosan miért is fizetünk. Ez még inkább igaz, ha valamit először vásárolunk: az esküvők általában első esküvők. De ha mégsem az első esküvőnket tervezzük, ez semmiképp sem gyakori alkalom.

No de kit válasszunk?

Természetesen Laczkó Pétert! 🙂 Általában már egy weboldal vagy Facebook fotó után, avagy a személyes találkozás alkalmával a pár érzi azt, hogy számára az az illető, akit maga előtt lát, az az ő nézőpontját tekintve vőfély, ceremóniamester, bemondó, vagy csak egy szerencsétlenkedő balek.
Az ifjú párnak le kell ülne, egymással – esetleg a szülőkkel – végigbeszélni, hogy hogyan nézzen ki az esküvő. Át kell tekinteni a fontosabb folyamatokat, amiket a vőlegényben is tudatosítani kell! 🙂

Az utóbbi időben a vőfélyek egy része ceremóniamesterségre váltott, míg mások mindkét szerepet igyekeznek kínálni (bár ez kevésbé hiteles) és mondhatjuk, hogy a változó igények miatt egyre többen a ceremóniamestereket részesítik előnyben.

Tulajdonképpen mindkét személy jelenléte az esküvőn ugyanazt jelenti. Van egy ember, aki irányítja az esküvőt, aki az ifjú pár helyett szól a násznéphez, és ha kell, vidám perceket szerez mindenkinek. Célja mindkettőnek, hogy a lakodalom fergeteges legyen!
Különbség a stíluselemekben van. Így mindenki eldöntheti, hogy melyik áll közelebb hozzá. A vőfély ragaszkodik a már megszokott elemekhez: lánykikérés, rímekben beszélés, megjelenéséhez kulcsfontosságú a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot, hagyománytisztelet, stb, amihez a hagyományos lakodalmas zene dukál. A ceremóniamester megjelenése elegáns, modern öltözék, férfiaknál öltöny, nőknél bármilyen elegáns ruhadarab, nem beszél rímekben, nem költ verseket, és főleg nem kéri ki a menyasszonyt a lányos háztól.

A jó ceremóniamester kiválasztásánál különösen fontos a rutin, tapasztalat, emberismeret, biztonság: mindezek kellemes, nem túljátszott önbizalomhoz vezetnek, amely mindenkit jó kedvre derít.
Válasszunk akár vőfélyt, akár ceremóniamestert az esküvőnkre, ne feledjük el, hogy a „kémia”, a személyes kapcsolat, jó viszony az egyik legfontosabb része ennek a munkakapcsolatnak.