Kazáncsere társasházakban teljeskörű ügyintézéssel, engedélyekkel

Kazáncsere társasházakban! Lehet akár 1 strangon több kazán gyűjtőkéménybe vagy központi kazánház, ami 5-600kW-is, teljeskörű ügyintézéssel, engedélyekkel kicseréljük.

Társasházakban is, mint családi házakban, ki lehet cserélni a gázkészülékünket egyszerűsített kazáncsere ügyintézésen belül, természetesen csak akkor, amennyiben nem történik a fogyasztói gázvezetéken módosítás.

kazancsere

Társasházban, ha a kazánunk egyedi kéménnyel rendelkezik, akkor a többi lakótól függetlenül lehet elvégezni a készülékcserét, viszont hogy ha úgy lett kialakítva a társasház füstgáz elvezető rendszere, hogy egy vagy több gyűjtőkéményre van rákötve, nem csak a mi kazánunk, hanem adott esetben a fölöttünk és az alattunk lakóé is, akkor ezeket a kazánokat csakis egyszerre szabad kicserélni, mivel az új kondenzációs kazán füstgáza annyira savas, hogy szét tudná marni a többi készüléket. Van egyfajta technológia a Krea2 nevű gyűjtőkémény, ami képes arra, hogy régi nyílt égésterű kazánt is és új kondenzációs kazánt is rá lehessen kötni ugyanarra a gyűjtőkéményre. Ezt a technológát 1 cég kitalálta, levédette, és csak ők telepíthetik, viszont 2x olyan költséges, mint egy Pps/alu – füstgázcső, ami a kondenzációs kazánokhoz való. A krea2 gyűjtőkémény árából, majdnem kijön 1 strangnak mindenkinek a kazánja. Későbbiekre nézve is, sokkal jobban megéri, hogyha újtípusú kondenzációs gázkazánokat telepítünk. Hogyha ráköltünk egy vagyont a másik kéménytípusra, amibe beköthető a régi készülék, attól még a régi gázkazánunk ugyan úgy rengeteg gázt fog elégetni. A kondenzációs kazánok, a régi kazánokhoz képest 20-30%-al kevesebb gázt használnak el.

Társasházi kazánházban a több 100kW-os teljesítményű kazánokat ki lehet cserélni egyszerűsített kazáncsere keretein beül?

Egyszerűsített kazáncsere eljárásain belül nem lehetséges ez a művelet.
Ez ilyenfajta kazáncsere ennél sokkal összetettebb. Mivel 75kW-on felüli a készülékcsere, ezért, már tervkötelességet igényel a dolog. Tömörség ellenőrzés vízoszlopos pumpával, óraleszerelés művektől, műszaki átadás, nagyvonalakban ez a menete egy társasházi kazáncserének.
A folyamat a gázóra leszerelési igénnyel kezdődik, és a terv elkészítésével.
Nem elegendő ehhez egy gázterv, villámvédelemről is gondoskodni kell, azaz szükségünk lesz egy villamosmérnökre is. Természetesen a füstgáz elvezetést is előre le kell méretezni, és készíteni kell egy, hő-és áramlástechnikai méretezést.

Gépész tervezőre is szükségünk lesz.

Az ő feladata számba venni, hogy hány emeletes a társasház, szintenként lebontani, hogy hány darab ellenállásba fog ütközni a vízfolyam, azaz, hány darab radiátorunk lesz szintenként, mekkora a hasznos tér amit ki kell tudnunk fűteni és milyen emelőmagasságú szivattyúra lesz szükségünk. Fel kell hívni a tulajdonosok figyelmét arra, hogy radiátorbővítésre lehet szükség kazáncsere után, mert a kondenzációs készülékek, alacsonyabb hőmérséklettel dolgoznak, és a régi típusú radiátorok, nem biztos, hogy alacsony hőmérsékleten is képesek lesznek leadni ugyanakkora fűtési hőenergiát.
Szerelés és sikeres MEO után a tervező megrendeli a gázóra visszaszerelését, és az összes dokumentumot, engedélyt, jegyzőkönyvet begyűjtve, lejelenti MVM felé a készülékcserét.