Pizza, a világ kedvence

Manapság a pizza szinte az egész világon elterjedt, és számtalan ember kedvence.

Mivel számtalan különböző feltéttel készíthető el, a variációk száma elképesztően magas, és ennek a változatosságnak is köszönheti, hogy Kanadától Japánig mindenütt kedvelt ételnek számít. Világszerte csak a Második Világháború után terjedt el, története azonban sokkal korábban kezdődött.

Már a különböző ősi kultúrák, mint például az egyiptomiak és görögök is ismerték a pizza elődjeit, a lapos tésztákat különböző feltétekkel. Itáliában már az ókori Róma kora óta népszerű volt a focaccia, amiből valószínűleg kialakult a modern pizza. Maga a pizza kifejezés először egy 997-ben kelt dokumentumban bukkant fel először. Évszázadokig volt Nápoly és környékének specialitása, amíg a milliónyi olasz emigráns meg nem honosította Amerikában is. Innen már csak egy lépés volt a világhírnév.

Nem véletlen tehát, hogy a mai napig Nápoly tekinti magát a pizza igazi otthonának, amit olyannyira komolyan is vesznek, hogy még minősítő rendszert is megalkottak a pizzákhoz.

Legyen szó bármilyen pizzáról, bármilyen feltétekkel, közös bennük, hogy a finom tészta mindnek az alapja.

Számos helyen gyorsfagyasztott, előregyártott tésztalapot használnak, azonban a kézzel formázott, kelesztett, kemencében sütött tészta az igazi.

Ha amire vágysz, egy finom olasz fatüzelésű pizza Zamárdi környékén, ne keress mást! A Pizza Zamárdiba mindenképp térj be, ha a Balaton déli partján jársz! Autentikus olasz ízek mellett magyaros ízvilágú pizzákat is találsz étlapunkon, de természetesen egyéb feltéteket is kérhetsz. A pizzákat normál, illetve vékony tésztával is megsütjük fatüzelésű kemencénkben.

A remek pizzákat Zamárdiba ingyen ki is szállítjuk neked, azonban Balatonföldvárra, Balatonendrédre vagy Szántódra is kedvező áron kivisszük.

About the author: Niquist