- Loading-

5 kérdés, amit célszerű átgondolni,

mielőtt állásinterjúra jön hozzánk:

Amikor jelentkezik valaki hozzánk egy állásra vagy regisztrálja magát, mint munkakereső, akkor fel szokott merülni pár fontos kérdés, amit érdemes már előre átbeszélni, átgondolni, akár otthon, a családdal. Az a célunk, hogy mindenki elégedett legyen a kínált vagy elfogadott állással, de ehhez szükségünk lesz pár plusz információra. Hogy melyek ezek a kérdések? Erről szól az alábbi írás.

1) Munkaidő beosztás a mindennapokban

Milyen munkaidő beosztás lenne a jó a munkavállaló számára, és mi az, ami még megoldható a számára?
Ez azért fontos, mert sok partnerünknél kettő vagy három műszakos a munkarend. Vagy csak egy műszakos munkarend jöhet szóba? Mennyire rugalmas a család ebben, mennyire van egyéb (otthoni, magán) kötelezettsége a jelentkezőnek? Egy ápolásra szoruló rokon, vagy például egy rendszeresen sportoló gyerek a több műszakos munkarendet nagyon meg tudja nehezíteni. Esetleg némi átszervezéssel megoldható ez a helyzet vagy nem? Egyik válasz sem rossz, de ezzel tisztában kell lenni, mielőtt valakinek egy konkrét állást ajánlunk.

2) Munkaidő beosztás – „vészhelyzetekben”

Mennyire tud túlórát vállalni? Mennyire tudja megoldani, ha otthoni „vészhelyzet” alakulna ki (pl. családtag betegsége, nagyon sürgős ügyintéznivaló) vagy bármi más, váratlan esemény történne, ami miatt a munkaidő felborulhatna? Itt is a család és a munkahely rugalmassága a kérdés.
Ezeknél a kérdéseknél szó sincs arról, hogy ezek bármelyike kizáró tényező lenne, hanem csak más feltételeket kell néznünk és keresnünk a partnereink ajánlatai között.

állásinterjú

3) Milyen a monotonitás tűrése?

Sokszor azon áll vagy bukik egy munkahely „beválása”, hogy az új munkatárs mennyire tudja tolerálni az egyforma feladatok végrehajtását. Mennyire bírja a napi ugyanolyan rutint? Mennyire van vagy nincs igénye arra, hogy változatosabb legyen a feladat?

4) Saját bérigény reális végiggondolása

Ez alatt annak átgondolását értjük, hogy mi az az összeg, amit az elvégzett tisztességes munka ellenértékeként cserébe a munkavállaló elvár. A legnehezebben kimondott mondatok mindig a bérigénnyel kapcsolatosak. Erről szinte mindenki „szégyenlősen” beszél, és emiatt alacsonyabb összeget jelölnek meg a valójában elvárt bérigénynél. Ez viszont csalódáshoz vezethet az első fizetésnapon. Éppen ezért már álláskereséskor érdemes a reális (se nem alacsony, sem nem túlzott) bérigényt jelezni, hogy valóban azt az állást találjuk meg Önnek, ahol a fizetés is megfelelő lesz.

5) Munkakörülményekkel kapcsolatos speciális (egyedi) elvárások

Van-e valami olyan speciális körülmény, ami kizár bizonyos munkaköröket vagy munkakörülményeket? Például van, aki nem tud klímában dolgozni, akár allergia miatt. Van esetleg korábbi vagy most is meglévő betegség, sérülés? Emiatt például nem tud hajolni vagy guggolni stb. Mit jelent a munkahely esetében, hogy könnyű vagy nehéz fizikai munka? Tudja azt vállalni? Tud esetleg napi 8 órát állni/ülni/menni?

Fenti kérdések közül lehetnek igen „kényesek” is, de ahhoz, hogy valóban a megfelelő munkát és munkahelyet tudjuk közösen megtalálni, ezekkel a válaszokkal az interjúztató kollégának is tisztában kell lennie. Ha segít nekünk abban, hogy ezeket a kérdéseket végiggondolja már előre, mi is sokkal könnyebben és gyorsabban találhatjuk meg az Önhöz legjobban illő munkát.

Mátyás Mónika
Ügyvezető Igazgató
R&M Konzultációs Tanácsadó Kft.