A Parfümplázában megtalálja kedvenc illatát

Manapság a parfümök láthatatlan kiegészítőkként funkcionálnak, könnyedén választhatunk személyiségünket vagy akár pillanatnyi hangulatunkat kifejező illatot. Ma már talán hihetetlenül hangzik, de a csak a huszadik században váltak el markánsan egymástól a női és a férfi parfümök, azonban ez a határ sem olyan éles ma sem, például sok hölgy használ elégedetten férfi parfümöt.

A parfüm története viszont már évezredekkel korábban indult: a legrégebbi parfümleletet Cipruson fedezték fel, és közel 4000 évesre datálható.

Az ősi Egyiptomban és Mezopotámia ókori államaiban is ismert volt a fennmaradt írásos emlékek szerint, ekkoriban azonban még egész másként léteztek a parfümök, mint napjainkban: virágokat, gyógynövényeket, fűszereket és más illatszereket dobtak tűzre, majd az illatot viselni kívánó személy egyszerűen átsétált a füstön; innen a parfüm elnevezés is; a latin perfumare szó annyit tesz, mint füstön át. Nyugat-Európában a parfümkészítés 1221-ben kezdődött, a Magyar Királyság területére 1370-ben jutott el.

A 16. és 17. században egész Európában virágkorát élő luxuscikknek számított, magas ára ellenére is igen keresett volt, a korban jellemző higiéniai hiányosságok elfedésére is kiválóan megfelelt . A 19. század végére feltűntek a szintetikus összetevők, aminek köszönhetően már számtalan illat közül választhatunk.

Ehhez elég ellátogatnunk a Parfümpláza illatszer webáruházba, ahol női és férfi parfümök széles kínálatából válogathatunk. Egy klasszikus Paco Rabanne illat, esetleg könnyed Azzaro parfümök? Csak rajtad áll.

About the author: Niquist